top of page

טיפול שורש

 

אנדודונטיה הינה ענף ברפואת שיניים המטפל במחלות התוקפות את העצב הנמצא באמצע השן ובתעלות הנמצאות בכל אחד מן השורשים. העצב מורכב מריקמת חיבור, עצבים וכלי דם. בתהליך של טיפול שורש מוציאים את העצב מן השן ומתעלות השן, מנקים את תעלות השן משאריות עצב וזיהום וסותמים את החלל בחומר לאטימה מוחלטת.

טיפול שורש הינו טיפול שכיח ביותר המאפשר להציל את השן מעקירתה.

בארה"ב בלבד מצילים טיפולי השורש בממוצע כ- 24 מיליון שיניים בשנה.

 

למה צריך טיפול שורש?

 

יש צורך בטיפול שורש משתי סיבות עיקריות. זיהום או נזק בלתי הפיך לעצב השן. עששת בלתי מטופלת שכיחה בגרימה לזיהום של עצב השן.העששת פוגעת בשכבות השן (אמייל ודנטין) ומעמיקה עד שמגיעה למערכת העצב ותעלות השורש ומאפשרת לחיידקים לזהם את העצב. זיהומים תוך שיניים אינם מגיבים לטיפול אנטיביוטי. הזיהום הנגרם בעצב וריכוז החיידקים הגבוהה משפיע על הזרמת הדם לעצב אשר מפריע להזרמת האנטיביוטיקה לעצב מה שאינו מאפשר ריפוי, וכן בשל ליקוי בהגעת כדוריות דם לעצב, אין ביכולתו לרפא את עצמו.

עצב השן עלול להיפגע גם כתוצאה מתראומה, סדק או כתוצאה מעבודת רסטורציה מוגברת כמו החלפת סתימות רבה במהלך מספר שנים. לעיתים טיפול שיניים רגיל עלול לגרום להדלקה של עצב השן, לדוגמה, הכנת השן לכתר לפעמים עלולה לגרום לצורך בביצוע טיפול שורש בשן.

במקרים רביםכשהעצב מגורה אך לא מודלק, העצב יכול להתרפא ולחזור למצבו הנורמלי.במקדים מסויימים ירצה רופא השיניים שלך לעקוב אחר שן ספציפת לפני החלטתו לבצע טיפול שורש. לפעמים העצב נותר במצבו המגורה וגורם לכאב רב ואף עלול להגיע למצב של דלקת.

ברגע שצהעב מודלקף הדלקת יכולה להשפיע על העצם שסביב השן בצרימת אבצס. המטרה של טיפו השורש הונה להציל את השן בתהליך של סילוק וניקוי של זיהום ו/או חומר עצב נגוע, ניקוי תעלות השן מחיידקים וריקמה נגועה ואח"כ מילוי של התעלות הריקות בחומר מילוי נטרלי. במידה ולא מבוצע טיפול שור, ככול הנראה יהיה על השן להעקר.

ביצוע של טיפו שורש בשן אינו אומר כי על שן זו להעקב כעבור מספר שנים. הסיבה לביצוע טיפול שורש נינו לרוב עקב זיהום עששתי מתקדם.לרוב השן נחלשת עקב כך, אך אם תעבור השן טיפול שורש ותכוסה ע"י כתר, ברוב מקרים יכולה השן להחזיק מעמד כל החיים.

 

סימנים וסימפטומים

 

כאשר סובלים מזיהום של העצב בשן, אין הכרח לחוש כאב מיד.אך אם השן אינה מטופלת הזיהום יגרום לכאב ונפיחות. במצבים מסויימים אף יגרם אבצס. בסופו של דבר עלול להוביל לעקירת השן. להלן מספר אינדיקציות המצביעות על צורך בטיפול שורש.

 

» שן כואבת כאשר לועסים עליה, נוגעים בה או מזיזים אותה.
» רגישות לחום
» רגישות לקור אשר הותרת מעל מספר שניות
» נפיחות ליד השן הכואבת
» השן משנה את צבעה עם או בלי כאב
» שן שבורה


כדי לקבוע האם באמת יש צורך בטיפול שורש, על רופא השיניים שלך לבדוק את הסימפטומים וכן לעיתים לבצע צילום רנטגן.

במידה ומצב העצב אינו ברור בבדיקה של כל האמצעים המוזכרים לעיל, ישתמש רופא השיניים שלך במכשיר מיוחד הנקרא 'אלקטריק פאלפ טסטר' (פאלפ=עצב). מכשיר זה שולח פולסים חשמליים העוזרים לרופא השיניים להתרשם באם העצב חי. בדיקה זו אינה גורמת כאב או זעזוע, אלא תחושת עקצוץ קלה ביותר אשר מפסיקה מיד כאשר מרחיקים את המכשיר מן השן.

במרבית המקרים לאחר בצוע טיפול שורש, בעיקר בשיניים טוחנות המצויות תחת לחץ לעיסי גבוהה, יהיה צורך בביצוע כתר.הכתר יחזיר לשן את כוחה ויגן עליה מפני סדקים ושבירה. יש להתקין את הכתר על שן שעברה טיפול שורש בסמוך לסיום הטיפול כמה שניתן ובמצב אידיאלי עד כחודש לאחר ביצוע טיפול השורש. הסתימה הזמנית המצויה בשן בסוף טיפול השורש אינה מיועדת לתת מענה לאורך זמן.

העצב שהוצא בתהליך טיפול השורש הינו החלק המגיב לטמפ'. ריקמה ועצבים מסביב לשן נותרים במקומם , כך ששן לאחר טיפול שורש לא תגיב לשינויי טמפ' אך תגיב בהחלט למגע ולחץ. לאחר טיפול שורש עלולים לחוש כאב כיום יומיים אח"כ ויומלץ לא ללעוס במקום במהלך תקופה זו. כמו כן, במידה והכאב חזק, נית לבלוע תרופות משכחות כרב, אשר יקלו על אי הנוחות.

 

 

סיבוכים אפשריים 

 

 

כמו בכל טיפול חודרני, עלולים לקרות סיבוכים. להלן כמה אפשרויות:

 

לפעמים כשתעלת שורש בתהליך טיפול , החמצן באויר עלול לעודד התרבות חיידקים הגורמת אינפלמציה וכאב.

 

במהלך תהליך ניקוי תעלת השן, עלולים חיידקים לעבור את קצה השורש (אפקס) , דבר המאפשר לחיידקים להגיע אל הרקמת הסובבות את המקום. במקרה כזה, הרקמות באזור עלולות להידלק (מהמילה דלקת) . ניתן לטפל במצב כזה במתן משכחי כאבים  ולפעמים אף אנטיביוטיקה במקרים מסויימים.

 

במהלך טיפול השורש עלול אחר המכשירים לחורר את דופן השן. דבר זה יכול להגרם אם התעלה בשורש עקומה או במצב שלא ניתן למצוא את תעלת השורש. המכשירים בהם משתמשים בעת ביצוע טיפול שורש , הינם מכשירים גמישים המתאימים עצמם לקלות לצורת התעלה וזויותיה, אך לפעמים ,המכשירים עלולים ליצור חור בקיר השן. במידה ונוצר חור מעין זה, יש לבצא טיפול נוסף או לפעמים יהיה צורך בעקירת השן.

 

עלול להיווצר מצב שתעלה לא נמצאה או תעלה לא נוקתה באופן מלא. לפעמים קשה מאוד למצוא את תעלות השורש וכן, לעיתים נמצאת תעלה נוספת באופן אבנורמלי. במקרה כזה השן עלולה להשאר במצב נגוע ויהיה לחזור על טיפול השורש. בנוסף, יהיה לחזור על טיפול השורש לעיתים במצב של אי סילוק מלא של הריקמה הדלקתית. מידי פעם לתעלות השורש ישנם התפצלויות משנה אשר אין כל אפשרות למצוא או לטפל באופן קונבנציונלי.

 

מכשיר (פוצר) עלול להשבר. קצה הפוצר השבור יכול בהחלט להישאר בתעלה ולהמשיך בתהליך טיפול השורש. אך אם ניקוי התעלה לא הסתיים, קיימת אפשרות שיהיה צורך להוציא את הפוצר השבור. לפעמים ניתן להציאו דרך קצה השורש. בכל מקרה, ניתן להרחיק את הפוצר בתהליך כירורגי בלבד (אפיסקטומי).

bottom of page